Weet jij in welke landen thee geproduceerd wordt?
Als het om koffie gaat, kunnen veel mensen wel een aantal landen opnoemen waar het geproduceerd wordt – zoals Ethiopië, Brazilië en Colombia. Dat is bij thee wel anders. Dat lijkt schijnbaar ‘ineens’ in de winkel te liggen. Hm, niet helemaal. Weet jij waar de meeste thee groeit en verwerkt wordt?
Grootste theeproductie in China en India
Spoiler: vrijwel alle thee komt van één en dezelfde plant, of eigenlijk een struik: de Camellia Sinensis. Van oorsprong vind je deze in Zuidoost-Azië. De meeste thee wordt dan ook al jaar en dag in Azië geproduceerd, waarbij China en India met afstand de grootste theeproducenten zijn. Om je een beeld te geven: circa 15 jaar geleden was China al goed voor maar liefst 30 procent (!) van de wereldwijde theeproductie. Als een van de weinige landen, produceert China nagenoeg alle denkbare theesoorten. Van witte thee tot Oolong en van gele tot groene en zwarte thee – die zij overigens rode thee noemen, vanwege de kleur van de uiteindelijke vloeistof. Ook in (Zuid-)Afrika wordt veel thee geproduceerd. Kortom: thee wordt dus dichtbij de Evenaar geproduceerd. Theeplanten gaan namelijk heel goed op hoge temperaturen, veel zon en een hoge luchtvochtigheid. Je kunt het vergelijken met het subtropische klimaat in Burgers’ Bush: lekker klam.
Afrika: de oorsprong van Rooibosthee
Bij het lezen van ‘Afrika’ dacht je net waarschijnlijk direct aan Rooibos, toch? Dit is over het algemeen de bekendste theesoort die in Afrika wordt geproduceerd. En dat terwijl het eigenlijk, officieel gezien, helemaal geen thee is! Rooibos komt namelijk niet van de Camellia Sinensis-struik, maar wordt geproduceerd van de takjes van de Aspalathus Linearis – wat geen echte theeplant is. Ander dan veel ‘echte’ theeën bevat Rooibos geen cafeïne. Wel is deze officieuze (maar zéér populaire) thee rijk aan ijzer, magnesium en vele andere waardevolle eigenschappen en vind je het in bijna ieder keukenkastje terug.
Sri Lanka: ceylonthee
Sri Lanka behoort – samen met China, India, Japan en Taiwan – tot de top vijf grootste theeproducerende landen. Het landschap telt bijvoorbeeld meer dan 188.000 hectare aan theevelden! De bekendste theesoort dankt zijn naam aan de oorsprong van het land, want Sri Lanka heette tot 1972 nog Ceylon. Ceylonthee is zwarte thee (eveneens afkomstig van de Camellia Sinensis-plant) waaraan een vleugje citrus is toegevoegd. Naast ceylonthee produceert Sri Lanka net als China een grote diversiteit aan theeën, van wit tot zwart en groen.
India: Darjeeling
Als tweede grootste theeproducerende land komt er natuurlijk ook ontzettend veel verschillende thee uit India. Maar ook dit Aziatische land kent één specifieke theesoort die qua bekendheid met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Darjeeling. Deze frisse en bloemige, zwarte of Oolong thee wordt geproduceerd in de gelijknamige Indiase regio aan de voet van de Himalaya. De eerste Darjeeling-pluk van het jaar, de First Flush, wordt ook wel de ‘Champagne onder de thee’ genoemd en is hierdoor vrij prijzig. De tweede pluk volgt in juni en is eveneens nog zacht en goed van smaak, maar bij de derde pluk na het regenseizoen is de kwaliteit al meer teruggelopen. Dat zie je dan ook terug in de prijs, die dan al aanzienlijk lager is.
Wat is jouw favoriete thee? En weet je waar deze voornamelijk geproduceerd wordt? Wanneer je thee in een speciaalzaak koopt, vind je op de verpakking vaak informatie over het land van herkomst. Interessant om te weten!