Skip to content
Witte thee Nepal Ilam

Wat is de gezondste thee? Het antwoord is niet wat je denkt ;)

Wanneer het om de gezondste thee gaat, krijgt groene thee meestal alle eer. Of de misleiding nu komt door de naam an sich of het feit dat het simpelweg een van de populairste tweeën is; het klopt in ieder geval niet! De gezondste thee is namelijk niet de groene- maar de witte thee. In dit artikel lees je waarom.

Bewerkingsproces van witte thee

In de basis zijn witte, groene en zwarte thee hetzelfde. Ze komen namelijk alle drie van dezelfde struik. De verschillen ontstaan in het bewerkingsproces. Voor witte thee worden de blaadjes en de jongste, nog dichte knoppen in het voorjaar geplukt en vervolgens gedroogd. Het drogen gebeurt eerst aan de lucht en daarna in een oven of een pan die wat weg heeft van een wok. Verder blijft de witte thee onbewerkt, waardoor de kenmerkende bloemige smaak ontstaat. 

Witte thee heeft antiviraal en antibacterieel effect 

Je kunt je voorstellen dat waardevolle eigenschappen als antioxidanten en vitamine C niet of nauwelijks verloren gaan wanneer het bewerkingsproces maar zo minimaal is als bij witte thee. We kunnen je vermoeien met een volledig Engels wetenschappelijk onderzoek, maar liever voorzien we je van de conclusie, dat scheelt jou weer lezen en vertalen. De wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het antivirale en antibacteriële effect bij witte thee nog groter is dan bij de groene variant. Daarnaast probeert witte thee zelfs de ziekteverwekkers in je lichaam te verslaan en draagt het bij aan je vetverbranding. Genoeg redenen om regelmatig een witte thee te drinken!

Zelf witte ijsthee maken

Ben je niet zo van de warme thee of zoek je zomers naar een verkoelend alternatief? Laat de witte thee, samen met smaakversterkers als munt of gember, een nachtje trekken in een kan met koud water, voeg voor gebruik wat ijsklontjes toe en je hebt een heerlijke ijsthee. 

De enige ‘maar’ in dit verhaal is de cafeïne. Juist door het geringe bewerkingsproces bevat witte thee in verhouding vrij veel cafeïne – iets wat voor sommige mensen niet samengaat met een gezonde levensstijl. Ieder nadeel heb z’n voordeel, zullen we maar zeggen. 

 

Comments (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top