Skip to content

Mijn eerste theereview: Jasmijn bio van Simon Levelt

Waarom thee reviews?

Toen ik Theehoffje begon wist ik wel de basis van thee. Hiervoor heb ik verschillende trainingen gehad, maar écht goed thee proeven is een kunst. Exact een jaar geleden was ik in Nepal en heb ik diverse theeplantages bezocht. Ik ging mee met experts die al jaren ervaring hebben op dit gebied. Zij zijn zo getraind dat ze exact kunnen proeven welke aroma’s, smaaktonen en/of zogeheten defecten in thee zitten.

Voordat een thee verkocht wordt ondergaat hij verschillende stappen die bepaalt wat voor een thee het wordt (groen, wit, etc.). Elke stap is cruciaal en moet uiterst perfect uitgevoerd worden, anders kan de thee oogst mislukken. De thee kan dan bijvoorbeeld muf of zuur smaken. Experts kunnen elke hint hiervan goed achterhalen en bepalen de hoogte van de kwaliteit.

Om een thee, en dan heb ik het hier over pure theeën (dus geen Earl Grey waar een smaak aroma aan toe is gevoegd), te verkopen wil je als consument weten waar die naar smaakt. Denk aan tonen van citrus en een hint van jasmijn, etc. Wanneer een thee getest wordt voor verkoop gaan experts de thee cuppen. Dit is een methode om de smaken goed te achterhalen.

De eerste thee die ik ga testen

Omdat ik jarenlang bij Simon Levelt heb gewerkt trap ik het eerste theetje daarmee af. Ik ben sowieso een fan van Simon Levelt omdat zij zo veel mogelijk biologische producten in hun assortiment opnemen en alleen werken met boeren waarvan ze weten dat de plukkers en andere arbeiders eerlijk betaald krijgen. Omdat ik denk dat de meerderheid van mijn lezers toch thee met een smaakje drinkt heb ik gekozen voor de biologische jasmijn thee.

Algemene info

Naam thee: Jasmijn biologisch

Land van herkomst: China

Prijs: €5,95 per 100 gram

Ingrediënten: Biologische jasmijnthee

Verpakking: Een composteerbaar zakje (excl. de sticker die op de verpakking zit)

Zetadvies: 2 gram per kop, 4 minuten, 85 graden

Smaakomschrijving: Zachtzoete Jasmijnthee met een klein bittertje in de afdronk.

Kleur van het blad

De kleur van het blad is licht groen. Je kan zien het het een mix is van verschillende blaadjes want er zijn hier en daar wat buds te zien en ook wat plattere blaadjes waarvan ik denk dat die van een ouder blad zijn. Het gros van de blaadjes zijn wel mooi opgerold. De geur van het droge blad is (uiteraard) een heerlijke jasmijn geur.

Kleur, smaak en aroma van de thee

De kleur van de thee is zoals op de afbeelding te zien hierboven, licht gelig. Je zou haast denken dat het om een glas witte wijn gaat. De geur is intens bloemig en zodra ik een slok neem komt mij een heerlijke zoete smaak tegemoet.

In eerste instantie is de thee filmend. Dit betekend dat het een soort laagje op je tong achterlaat, dit heb je met zoete en vette gerechten. Zodra ik de thee doorslik proef ik de jasmijn. De jasmijn smaak is niet heel erg intens aanwezig, ik vind de smaakvolume daarom dun tot medium.

De nasmaak van de thee is licht bitter en wat wrang. Dit betekend dat het een droog en samentrekkend mondgevoel geeft.

Conclusie

Al met al een heerlijke thee die voor af en toe wel lekker is. Ik denk niet dat dit een thee is om de hele dag door te drinken vanwege de wrange nasmaak. De smaakomschrijving klopt wel. De thee is zoetig en heeft een klein bittertje in de nasmaak. Als je van bloemige thee houdt kan ik je deze thee zeker aanraden. Let er wel op dat je ‘m op 85 graden zet en echt niet langer laat trekken dan 4 minuten, anders wordt hij meteen bitter en wrang.

Wat vond je van deze eerste theereview? Laat het weten in de reacties! Ik ben ook benieuwd of jij graag jasmijn thee drinkt en zo ja: van welk merk? Geeft mij weer inspiratie om nog meer te proeven/testen ☺️

Comments (9)

  1. Ik drink deze thee al ruim 4 jaar elke ochtend 1 liter. (!) 74 graden verwarm ik mijn water. Dan wordt ze nooit bitter. Er is geen andere thee die mij zo kan blijven boeien.
    Wanneer ik gefilterd water gebruik blijft de thee ook langer geel in plaats van roestbruin.
    Thee los in de pot maakt de thee levendiger.
    Thee in een aarden theepot verpest de smaak. Deze veranderd dan in een goedkope parfum\zeep achtige smaak

    1. Hi Jo, wat leuk je reactie! Bijzonder he, dat het materiaal van de theepot zo’n invloed kan hebben op de smaak. En wat een fijn ritueel elke ochtend deze heerlijke thee. Genieten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top